Ціни на фрукти та овочі в Україні зростуть уже найближчими тижнями, а до осені деякі з позицій подорожчають майже на третину. Найбільше подорожчають ягідні культури, зокрема черешня, суниця, вишня, слива, персики та абрикоси, а також ранні овочі — картопля і кабачки.
Причина різкого подорожчання — весняні заморозки, які значно пошкодили врожаї в різних регіонах країни. Про це повідомила директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Людмила Гончаренко.
Ягоди постраждали найбільше
За словами Гончаренко, у травні нічні заморозки та підвищена вологість знищили значну частину врожаю полуниці. Пошкодження зафіксовано на понад 50% площ, засіяних цією культурою.
Серед інших культур, які потрапили в зону ризику — черешня, вишня, слива, лохина, смородина та абрикоси. Ці ягоди й фрукти можуть стати дефіцитними на полицях супермаркетів і ринках.
Прогноз зростання цін
- Ягідні та кісточкові культури подорожчають на 20-30%
- Картопля та кабачки — на 10-20%
За оцінками аграрних аналітиків, середнє падіння врожайності плодоовочевих культур становитиме 20-22%. Це зумовить суттєве зростання цін до осені.
Фактори, що впливають на подорожчання
Окрім погодних умов, на ціни також впливають:
- зростання витрат на електроенергію;
- подорожчання засобів захисту рослин;
- витрати на пальне та заробітну плату працівників;
- необхідність застосування антистресантів після весняних заморозків.
Що з врожаєм інших культур
На фоні втрат серед ягід, фермери прогнозують позитивну динаміку врожайності по кукурудзі, гречці та соняшнику. Ці культури не зазнали значного впливу несприятливих погодних умов і можуть компенсувати частину загальних аграрних втрат.
Однак саме плодоовочева група — ягоди, фрукти й ранні овочі — залишатиметься в зоні високих ризиків і цінових коливань найближчими місяцями.