Від початку повномасштабного вторгнення в Україну, провідні кухарі країни перетворили свою кулінарну майстерність на потужний інструмент допомоги армії. У межах ініціативи «Гастровечеря для ЗСУ» вони вже провели 22 благодійні заходи, під час яких зібрали понад 60 мільйонів гривень, придбали десятки автомобілів, дронів і засобів зв’язку для Сил Оборони України.
Авторські страви — заради перемоги
Організатором серії подій виступає Асоціація кулінарів України. Останній вечір пройшов наприкінці квітня на Черкащині. Там свої кулінарні витвори представили 18 шеф-кухарів, серед яких — двоє гостей із Сакартвело. Гостям запропонували 7 авторських страв, створених спеціально для цієї події.
«Наші страви стають донатами, а донати — зброєю», — зазначив шеф-кухар RIVERWOOD relax park Віктор Альохін. За його словами, атмосфера на кухні нагадувала епіцентр творчого шторму — кожен рух мав свою мету, кожна страва була частиною спільного натхнення.
Аукціон вдячності
Головною частиною заходу став благодійний аукціон з унікальними лотами. Серед них:
- книга з підписом генерала Валерія Залужного,
- прапор із підписом Олександра Усика,
- футболки та м’ячі з автографами гравців «Шахтаря» і «Динамо»,
- пам’ятні речі сестер Кіченок,
- центральний лот — «Панно Перемоги» з 51 бойового шеврона українських бригад.
«Це панно — символ боротьби, стійкості й вдячності. Кожен шеврон переданий безпосередньо від військових», — наголосив Андрій Магалецький, президент Асоціації кулінарів України.
Результати заходу
Завдяки 22-й гастровечері вдалося зібрати 1 400 000 гривень, а також закупити:
- 1 комплект засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ);
- 6 FPV-дронів для фронту.
Уся допомога буде передана підрозділам 110 ОМБр ім. генерала Марка Безручка, 46 ОАеМБр, 138 ЗРБр, 122 батальйону 81 ОАеМБр, 155 ОМБр ім. Анни Київської та інженерно-технічній роті 14 ОМБр.
Шефи з України та Сакартвело
Серед учасників — шеф-кухар Темо Парцванія з Сакартвело, який вже 11 років мешкає в Україні. Він зазначив, що його мотивація — це вдячність країні, яка стала другою домівкою: «Моя донька — наполовину українка. Я не можу залишатися осторонь».
До команди також долучився киянин Олександр Ярош — не лише кухар, а й боєць мобільної вогневої групи. Він допомагає на кухні між бойовими чергуваннями.
Попереду — Івано-Франківськ
Наступна благодійна гастровечеря на підтримку ЗСУ відбудеться наприкінці травня в Івано-Франківську.
Проєкт проходить під гаслом: «Якщо ти не в ЗСУ — ти для ЗСУ», і щодалі яскравіше доводить, що допомогти фронту може кожен — навіть ложкою, сковорідкою і талантом.